Kostnader och begrepp för fonder

sparbyrån 1024x682 - Kostnader och begrepp för fonder

Kostnader och begrepp för fonder

Förutom att det finns köp och sälj- avgift när man handlar med fonder så finns det även ett par olika begrepp som kan vara bra att känna till när man pratar om fonder. Sparbyrån delar med sig av några av dessa nedan. Detta är egentligen ingenting man själv behöver ha koll på om man anlitar Sparbyrån eftersom att de hjälper till med detta, men för den som vill sätta sig in lite extra så kan det vara intressant att veta vad de olika avgifterna står för.

 

Förvaltningsavgift

Vad är egentligen en förvaltningsavgift? Avgiften är en procent på värdet av pengarna som man satt in i fonden. Procentsatsen är på årsbasis för att man ska kunna jämföra mellan olika fonder menar Sparbyrån. Förvaltningsavgiften ska man försöka hålla så låg som möjligt. Varje dag så dras det per automatik 1/365del av procenten, så det är aldrig någonting man behöver tänka själv på enligt Sparbyrån.

 

Norman-beloppet

Detta begrepp har fått sitt namn från före detta finansmarknadsminister Peter Norman. Även denna kostnad strävar man enligt Sparbyrån efter att hålla så låg som möjligt. Detta är egentligen ett räkneexempel för att ta reda på vad kostnaden blir i rena kronor istället för i procent under en tioårsperiod. Sparbyrån menar att Norman-beloppet behövdes för att ta reda på vad fondavgiften kommer att bli om man lägger summa x i en fond i y antal år. Här tar man hänsyn till, spartid, sparbelopp, avkastning och avgifter för att få fram det så kallade Norman-beloppet. På så vis kan man även här jämföra kostnaderna mellan olika fonder på ett enkelt sätt, enligt Sparbyrån.

 

Morningstar rating

Detta är en informationstjänst som betygsätter olika fonder utefter vilken avkastning fonderna gett bakåt i tiden. Detta ska man försöka hålla så högt som möjligt. Sparbyrån informerar om att ratingen finns mellan 1-5 stjärnor, och dessa delas ut beroende på hur duktig fonden har varit på att skapa riskjusterad avkastning för sina fondägare de senaste 3, 5 och 10 åren historiskt sätt. Det betyder enligt Sparbyrån att det inte behöver vara den fonden som stigit allra mest, utan den fonden som har stigit stabilt utan att svänga för mycket. Alla fonder får inte denna rating utan man måste uppfylla vissa kriterier som till exempel att fonden måste ha funnits i mer än tre år och att det måste finnas andra fonder i samma kategori för att en jämförelse ska kunna göras. Detta betyg sätts en gång i månaden, vilket är förklaringen till att ratingen kan variera från månad till månad, menar Sparbyrån.

 

Prestationsbaserad avgift

Vissa fonder arbetar med något som kallas för prestationsbaserad avgift. Sparbyrån förklara detta som en rörlig avgift som är baserad på hur fonden presterar i relation till ett jämförelsemått, till exempel ett aktieindex. Om fonden lyckas prestera bättre avkastning än sitt jämförelseindex så blir avgiften högre. Om det omvända händer, att avkastningen är lägre än sitt jämförelseindex så tas ingen prestationsbaserad avgift ut. Avgiften är envägs enligt Sparbyrån i det avseendet att investerare och förvaltare delar på vinster men inte på eventuella förluster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 − fem =